Framtidens ljus hos Brf Skultorphus 1

Framtidens ljus med låg energiförbrukning i Brf Skultorpshus 1

Hösten 2017 förändrades ljuset i bostadsrättsföreningen Skultorpshus.
Det var nämligen då man tog beslutet att byta ut all belysning i trapphus och källare, samt utomhus i området. Reaktionerna bland de boende vittnar om att resultatet blev över förväntan bra. Man har helt enkelt fått en ljusare och tryggare tillvaro i föreningen som dessutom fått lägre energikostnader.

Brf Skultorpshus nr 1 ligger i Skultorp strax söder om Skövde, idag är Skultorp ett litet samhälle på väg att växa ihop med Skövde då det expanderar och fler söker sig ut från stadskärnan.

Föreningen består av 4 hus med totalt 58 lägenheter som byggdes åren 1957-58

Husen i föreningen är mycket välskötta och man har idag avtal med Riksbyggen som förvaltar och sköter om underhållet i hela området.

 

Tekniska fulländningen ger möjligheter

I själva trapphusen valde man MELA LED´s armaturer PLUTO i taken och dessa smälter fint in i miljön med sin neutrala design. Effekten i dessa är fantastiskt bra enligt Egon med tanke på att man kunde minska effekten till långt under hälften och ändå få bättre ljus. Något som Lars Hagström som är säljare på Ekedalens Energikonsult redan visste från alla tidigare installationer med fina resultat. Just denna armaturen är dessutom, trots sin tekniska fulländning med alla funktioner och innovationer, så enkel att ställa in.

Sensorstyrt ljus i trapphusen ger en hög energieffektivisering

I entréerna till trapphusen valde man att installera MELA LED´s armatur PLUTO Grund med ett ständigt närvarande grundljus som direkt man öppnar dörren övergår till att vara helt tänd. Anledningen till detta är att man i föreningen vill vara säker på att alltid ha lite ljus i Entrén så man slipper otrevliga överraskningar i form av liggande föremål på golvet eller liknande.

MELA LEDs PLUTO

 

Valet föll på kvalité och hållbarhet

Egon Andersson som är ordförande berättar att det var dags att byta till en mer energisnål och bättre belysning. Den gamla belysningen var sämre på alla sätt och hade gjort sitt. Styrelsen fick därför uppdraget att undersöka vilka alternativ på marknaden med LED-belysningar som var lämpligast.
– Man tog kontakt med Riksbyggen, som sedan tog fram ett underlag för en styrd entreprenad, berättar Egon och fortsätter; styrelsen kom sedan fram till att Ekedalens Energikonsults förslag om lösning och produkter var det säkraste och långsiktigt mest lönsamma valet med tanke på kvalitén och hållbarheten.

Lång garantitid borgar för en smartare ekonomi

Kvalitét ger bättre ekonomi

Walléns El i Tidaholm som gjorde alla installationer av belysningarna i området har sedan tidigare goda erfarenheter av Mela Led´s produkter. Carl Wallén, som är driver företaget – Förutom att installationen av armaturerna är väldigt smidig så vet vi att vi slipper allt krångel med att behöva byta ut trasiga armaturer och alla diskussioner med kunderna, berättar Carl.

Utomhuhsbelysning

Utebelysningen utmed områdets byggnader ersattes även med nya moderna LED-armaturer. Jan berättar att i trappentréerna har man armaturer med integrerade rörelsevakter som tänder ljuset så fort någon närmar sig entrén. på gångvägen har det satts upp pollare som ger betydligt bättre ljus samt förstärker ett par partier med bristfällig belysning.

På föreningens fasader har vi valt att  installera nya LED-armaturer med portnummer, och dessa samt LED armaturerna över garagen styrs av ett astronomiskt ur eller skymningsrelä. Ekedalens Energikonsult tog på eget initiativ och utan kostnad för föreningen, beslut om att belysa en mur med lite spotlight då de tyckte att den behövde livas upp!

 

Tills vi hörs igen,

Lars Hagström

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *