Vem är bäst i landet på att hushålla med vatten?

konstantventiler komplett paket

Vattenkonsumtionen skiljer sig stort mellan kommunerna i Sverige.

Det visar en kartläggning av vattenåtgången i landets 20 största kommuner.

vattenbesparing i kommuner

I dag fredags den 22 mars var det Världsvattendagen, en dag som är instiftad av FN för att lyfta viktiga frågor kring tappvatten.

I Sverige är tillgången till rent vatten så gott som obegränsad.

Men onödigt vattenspill i kombination med klimatförändringar och miljöförstöring har lett till att även svenskarna bör se över sin användning, menar sanitetsföretaget Grohe, som gjort en kartläggning av vattenanvändningen i landets 20 största kommuner.

Låga grundvattennivåer

– Kombinationen låga grundvattennivåer och global uppvärmning gör att alla, privatpersoner såväl som företag, måste se över sin vattenkonsumtion. I Sverige har vi rent och fräscht vatten tillgängligt vart vi än går, en lyx som tyvärr inte alla har. Med Vattenbarometern vill vi belysa hur vattenkonsumtionen ser ut i Sverige, säger Christina Holmberg, marknadschef på Grohe.

Vi på Ekedalens Energikonsult har sedan 2009 jobbat hårt med att förmedla kunskap och installera vattenbesparing i tusentals lägenheter i Skaraborg. Det är glädjande att se att det förekommer samma diskussioner i andra sammanhang.

Det enda tråkiga är att det nu är ett företag som gör undersökningen i syfte att sälja mer snålspolande produkter. I stället borde det ligga i kommunernas intresse att själva lyfta frågan, och ge den en högre status, än vad den har i dag.

Vattenbesparing behövs för att vi inte ska göra slut på vårt vatten med. Den extrema värmen i somras är nog (på både gott och ont) inte en engångsföreteelse.

Resultatet

Kartläggningen visar att Nacka hushåller bäst med tappvattnet. I snitt gör Nackabon av med 55 529 liter vatten per år.

Enligt undersökningen är Helsingborg den kommun av de 20 största som konsumerar mest vatten i landet. Hela 83 189 liter per person under ett år.

På ett år gjorde den genomsnittlige helsingborgaren av med 27 660 liter mer än nackabon. Vilket motsvarar drygt 75 liter vatten mer om dagen.

Efter Nacka placerar sig Borås och Umeå på andra och tredje plats. Där gör invånarna av med 58 434 respektive 61 250 liter.

Kommunerna med lägst vattenanvändning:

  1. Nacka
  2. Borås
  3. Umeå
  4. Jönköping
  5. Örebro

Kommunerna med högst vattenanvändning:

  1. Helsingborg
  2. Södertälje
  3. Halmstad
  4. Linköping
  5. Malmö

Källa: Grohe. Uppgifterna om kommunernas vattenanvändning är hämtad från respektive kommun eller hos kommunens vattenleverantör. Användningen bygger på debiterat vatten under 2018 och inkluderar både hushåll och industri.

Tills vi hörs igen,

Lars Hagström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *